De kwekers achter Refleur
De natuur zorgt zelf voor een perfecte balans. Met duurzaam geteelde bloemen en planten respecteren wij die balans. Refleur werkt alleen met kwekers die telen met het oog op de toekomst en een zero footprint als doel hebben. Hiervoor werken wij met de ambities die overeenstemmen met FS! 2025 voor een verantwoordelijk teelt en een transparante supply chain. Hieronder vind je de uiteenlopende verhalen van kwekers met hun eigen duurzame missie. Alles voor kwalitatieve bloemen en planten om lang van te genieten!
Samen nemen we de verantwoording
Heb jij als kweker ook een duurzame missie en wil je deze samen met Refleur aan de buitenwereld vertellen? Als jij voldoet aan de eisen van FSI 2025 of je wilt deze zelfs gaan overtreffen? Meld je aan en maak samen met andere kwekers de noodzakelijke impact.
Duurzaam genieten van geselecteerde Kwekers
Alle bloemen in het Refleur boeket zijn duurzaam gekweekt en verhandeld. De bloemen in onze Refleur-boeketten zijn zorgvuldig geselecteerd van kwekers die voldoen aan de FSI-2025 normen. Dit betekent dat deze kwekers verantwoord produceren en handelen, en daarmee een positieve impact en verbetering in de sierteeltketen realiseren. Om ervoor te zorgen dat deze boeketten zo duurzaam mogelijk zijn, is er ook aandacht besteed aan de verpakking. De boeketten worden verpakt in een hoes gemaakt van bloemenafval en gepresenteerd in een emmer van 100% gerecycled plastic. Daarnaast gebruiken we bloemenvoeding die voor 99% bio-based is en verpakt is in een recyclebaar zakje. Hierdoor zijn de Refleur boeketten niet alleen mooi, maar worden zij ook op verantwoorde wijze gekweekt en verpakt.
Het verhaal achter de Tulpen van Sam
Sinds 2015 is de tulpenkwekerij Tulpen van Sam actief bezig met het berekenen van de CO2 footprint om hun CO2 uitstoot flink te verlagen. Sam houdt van een vitale, groene leefomgeving voor mens en dier. Hij werkt hard aan een zo groot mogelijke positieve impact op zaken die er écht toe doen. Zijn bedrijfsvoering en het produceren van prachtige tulpen zijn bij uitstek het voorbeeld en een middel om deze boodschap over te brengen. Sam doet het nét even anders. Inmiddels werkt Tulpen van Sam klimaatneutraal! Zaken die ze (nog) niet intern kunnen verbeteren op het gebied van uitstoot compenseren ze. Jaarlijks compenseert Tulpen van Sam 1,5 hectare grond in het oerwoud in Zuid-Amerika middels de Black Jaguar Foundation. Sam hoopt met zijn kwekerij een voorbeeld te zijn voor de sector. Sam vertelt: “Ik ben van mening dat wij dit met z’n allen, en zeker als sierteeltsector, moeten willen. Dit is de toekomst.”
Pioenen van Rietkerk
Kwekerij Rietkerk is al decennia lang actief in de tuinbouw. Voorheen in Nederland, maar sinds 2010 in Frankrijk om zich te specialiseren in de productie van Pioenrozen met nadruk op respect voor het lokale milieu. Het gebied waar de kwekerij is gevestigd heeft een perfect klimaat: veel zon, lang licht en weinig wind. De bloemen worden voor het voornaamste gedeelte gekweekt in de volle grond. Het gedeelte wat niet op de open grond wordt gekweekt wordt gekweekt in een kas zodat optimaal geprofiteerd kan worden van de vroegste voorjaarszon voor natuurlijke verwarming. Daarnaast maken zij gebruik van zonnepanelen voor de opwekking van de benodigde energie. Hierdoor voldoen zij volledig aan de eisen die FSI stelt binnen de internationale eisen voor de sierteelt sector. Naast focus op duurzaamheid is kwaliteit van het product van groot belang voor Rietkerk. Met meer dan 33 soorten heeft deze kwekerij duurzame Pioenrozen voor iedere gelegenheid.
De duurzame missie van Bredefleur
Bredefleur is duurzaam: Verantwoordelijk zijn voor behoud van mensen en natuur is de basis voor groei! De lelieteelt van Bredefleur is volledig biologisch. Er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt; het bestrijden van ziekten en plagen wordt op biologische wijze gedaan met natuurlijke vijanden zoals sluipwespen. Daarnaast wordt de bodem niet uitgeput door het hergebruik van water, wat in de basis al voor 100% bestaat uit opgevangen regenwater. De volgende uitdaging is het terugdringen van het gasverbruik, waarbij we inmiddels al ruimschoots onder het gemiddelde zitten, maar hier is zeker nog terrein te winnen. Veel aandacht voor medewerkers Volgens Peter Evers van Personeel & Organisatie, één van de eigenaars, is dat een bewuste keuze. Hij wil met zijn mensen een duurzame relatie opbouwen. “Wat je zaait, zal je oogsten, zei mijn opa altijd. En hij had gelijk. Samen ga je bouwen. Je geeft iets en je ontvangt iets, waarbij het mes aan twee kanten snijdt. Daarom streeft ons bedrijf naar intensieve samenwerking op lange termijn en krijgen werknemers een duurzaam begeleidingstraject aangeboden, dat hen de ruimte geeft zich te ontwikkelen en te groeien.” Een greep uit de overige duurzaamheidsinitiatieven • Bredefleur heeft als eerste bedrijf bedrijfskleding vanuit gerecyclede PET-flessen • En ook met het plaatsen van 1.000 zonnepanelen steeds een beetje duurzamer